Info Wartawan Untuk PRU Buat Ramai Terhibur , “Akar Umbi Parti Akan Diajar Berenang”

Pilihan Raya Umum 15(PRU15) yang bakal berlangsung tidak lama lagi  sudah terasa bahangnya apabila Perdana Menteri Malaysia yang ke-9, Dato’ Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini mengumumkan pembubaran kabinet.

Disebabkan itu, parti-parti politik di Malaysia dilihat sudah memulakan pelbagai gerak kerja bagi ‘bertempur’ untuk memikat hati rakyat supaya dapat mentadbir negara selepas ini.

Akar umbi akan diajar berenang

Susulan daripada itu, menerusi perkongsian seorang pengguna TikTok mengambil daripada siaran berita di televisyen, dapat didengar dengan jelas rakaman dari wartawan bertugas yang mengatakan bahawa akar umbi parti politik berkenaan sedang mempersiapkan jentera dan jika perlu mereka akan mengajar ahli-ahlinya berenang.

Walaupun terdengar agak kelakar, namun wartawan berkenaan menambah bawa tindakan tersebut dibuat memandangkan PRU kali ini berlangsung dalam musim tengkujuh dan tidak mustahil akan banjir.

Kelas berenang untuk mengundi?

Perkongsian yang dibuat oleh pengguna TikTok dikenali sebagai @im_hafizi turut dimuat naik semula ke akan Twitter milik @iamabrarsadiq dan memperoleh pelbagai maklum balas daripada netizen.

Negara jiran pun gelak tau

Menjengah ke ruangan komen, ramai yang terhibur dengan info diberikan oleh wartawan yang bertugas ini kerana terdengar lucu.

Ada juga mengatakan air banjir bukan sesuatu yang boleh diredah sesuka hati kerana ia cukup berbahaya dan boleh mengakibatkan kehilangan nyawa.

Macam wartawan perli je

Dari mengundi elok selamatkan keluarga dulu

Banyak la kerja bomba nanti

Wartawan pun nak gelak

Sampai macam tu sekali ye

Belajar cara nak pastikan peti undi tak hanyut

 

Walau bagaimanapun, video tersebut telah dipotong dan video asal dari laporan berita itu tidak dapat dipastikan kesahihannya. Ia turut masih diragukan banyak pihak memandangkan wartawan bertugas juga seakan tidak pasti sama ada info berkenaan tepat ataupun sekadar gurauan ahli parti politik tersebut.

Sumber: TikTok @imfaizhafizi, Twitter @iamabrarsadiq